top of page
Sök

Ritar du ett hus och har fastnat?

En vanlig fråga jag får i sociala sammanhang är hur man kan vara kreativ hela tiden och komma på nya idéer. Vad som händer om man fastnar... vad gör jag då? Om jag svarar slarvigt och ogenomtänkt säger jag att det inte riktigt händer. Men det gör faktiskt inte det, och det i sig är en designstrategi som man lär sig tidigt i arkitekturutbildningen genom att utsättas för problemet. Jag "tvingades" helt enkelt vara i skolan från 9-16, utan lärare, och med en superbred men liten uppgift. Många timmar satt vi nog helt ärligt och stirrade tomt ut genom fönstret och funderade över vad dom ville ha av en, men med tiden byggdes ett sätt att arbeta.


Som yrkesverksam arkitekt är "att inte komma på nåt" en lyx som man inte har varken tid eller råd med, men sitter du och ritar ditt eget hus kan jag tänka mig att du hamnar på en plats där du fastnar och inte vet hur du ska fortsätta, för så är det ju att vara ny. Det är ju helt enkelt en upparbetad muskel snarare än ett konstant idéflöde. Så jag ska försöka förklara hur jag gör!





Att rita hus

Vi börjar från början. För jag kan nämligen tänka mig att de flesta som är orutinerade ritare börjar på samma sätt. Ni börjar med planlösningen. Alltså, ovanifrån sett vilka rum som är vart. Ni börjar i den ena änden, hittar något ni gillar och fortsätter vidare. Sen kommer problemet, något går inte ihop eller blir inte helt bra, får kanske inte riktigt plats i rektangeln för ytterväggarna som ni började med att rita, och blir antingen "good enogh" eller ett olösbart pussel.


MEN när en arkitekt ritar hus, så börjar i alla fall inte jag så här. Jag börjar med bilder och små idéer. Lösryckta saker som ännu inte har någon kontext - en riktigt snygg lösning i köket, en snygg soffa i ett burspråk, en vacker entrédörr. Sedan ritar jag dom rummen. Hur ungefär kan rummen se ut för att det ska funka så? Vilken vägghöjd passar bra ihop med den dörren? Var det viktigt att det var breda lådor i köket, ja då behövs lite mer plats, vilka mått ser det ut att vara på bilden?


Sedan lägger jag ihop detta med rumsbubblor; vart är det fint utomhus, vart går solen upp och ner. Jag ritar inte bara rummen i plan, jag ritar dom också i sektion, en del av fasaden. Vill jag ha ett stort sovrum, ska sovrummet vara en master med badrum och klädkammare, hur hade man kunnat göra det på ett roligt och vackert sätt... osv. Sen börjar jag pussla ihop det på längden och på höjden, ofta matchar vissa mått perfekt, och vissa inte alls. Ofta finns ju också detaljplaner med regler att följa och så klart BBR:s regler om exempelvis tillgänglighet.


Fortsätt rita

Fastnar jag sedan är det bara börja någon annanstans, jag ritar sektionen, ritar fasaderna, ser att det blir snyggare med ett stort fönster där så då kanske toaletten vill flytta till andra sidan. På så vis så lossnar jag alltid om jag fastnar, jag släpper alltså problemet jag mötte där jag är och börjar någon annanstans eller börjar om. Enkelt förklarat låter processen gå i cirklar istället för att försöka tvinga in det till en linjär process. För uppstår arkitektoniska problem, som dom alltid gör - det är en del av ritandet - så ska man mest troligt inte lösa problemet utan ta sig till platsen där det problemet inte uppstår. Vissa kallar väl det; att tänka utanför boxen. Men det är egentligen bara just det; att börja om.


Det är alltså det enkla svaret, på när du fastnat i ditt husritande. Fortsätt rita, men inte där problemet uppstod och du fastnade, utan någon annanstans.


För att vara väldigt tydlig, som min ambition på den här sidan är att vara, så skulle ett typiskt arkitektoniskt problem kanske vara så här: Det blir onödigt mycket plats bredvid köket, där man inte kan möblera något vettigt, och för lite plats i vardagsrummet där ni ju ville ha en stor och skön soffa. Lösning: Kolla på soffor - vilken soffa drömmer du om, vill du kanske att soffan ska stå bredvid ett större glasat parti och så givetvis ha tv:n rakt framför sig, max 4m bort. Skit i det du ritat hittills och kontexten, och rita istället bara det vardagsrum där din drömsoffa får plats. Rita sedan köket, utan den där onödiga platsen. Vrid nu och vänd på det kanske borde hela huset vara lite bredare så att tvättstugan kan ligga på den där onödiga platsen? Nej det kanske inte funkade heller, prova då att rita fasaden du hade velat ha åt det hållet på tomten. Kanske är det snyggfasaden, då kanske köket passar mycket bättre vid den typen av fönster, byt då plats på det helt och hållet. Fortsätt hela tiden vända på dina små problem med stora ändringar istället för små.


Inget är bestämt bara för att du ritat det, och jag känner i alla fall ingen arkitekt som inte har minst 50 hela eller halva hus innan dom har det dom tycker blir mycket mer än "good enough", men alla kan vi nog alltid hitta nån grej i varje iteration som finns med i slutresultatet.


Hoppas detta kan hjälpa någon där ute! Lycka till!

Comments


bottom of page