top of page
Sök

Rita hus - värdefulla mått!

Sitter du och skissar på ditt hus, jobbar du tillsammans med en arkitekt fram ditt hus eller sitter du kanske och ritar på din gäststuga? Här kommer lite faktiska mått till dig!


Jag jobbar ofta tillsammans med husägaren i fråga. Det är vanligt att jag får skisser av dom på vad dom tänker sig, och då stöter vi ofta på samma problem. Husägaren ritar något som ser bra ut, ser ut att funka - men så får jag titta på det och upptäcker att det inte funkar.


En vägg är två linjer, inte en linje.

De flesta fokuserar på att rita en planlösning, kanske till och med i skala, men glömmer bort väggtjocklekar. Vilket snabbt bygger mycket plats, som ju ofta är en bristvara med tajta byggrätter. Så här tänkte jag lista lite tjocklekar och andra mått som oftast är det som gör att din skiss inte kommer se likadan ut i verkligheten.


Mått, byggnadsdelar

I verkligheten blir måtten inte exakt på detta vis, utan jag skriver här måtten jag som arkitekt använder i skala 1:100, och framförallt i skisstadiet - senare kan måtten komma att bli mer exakta (Ex. vi ritar innerväggar 100mm - i själva verket är en icke bärande innervägg kanske 71mm).


Innervägg: 100mm

Yttervägg: 300mm

Bjälklag, loft i litet hus: 150mm

Bjälklag, golv vid ex. pelargrund/källare/krypgrund: 300mm

Tak, vid snedtak: 400mm


Mått, inomhus

Det krånglar också ofta till det att plats som lämnas till själva rummet är för smått för de tillgänglighetsregler som måste användas som standard. Det finns vissa undantag - men det är fortfarande bra riktlinjer att använda i sin skissprocess.


Mellan ex. köksö och köksrad: 1200mm

Normalbred dörr: 900mm

Korridor: 1200-1300mm (lägg gärna till 400-600mm för förvaring)


Termer från kommuners detaljplan

I din detaljplan står ofta krav på det du kommer få lov att bygga. Tar här med några av de vanligare termerna för dessa krav.


Byggnadsarea (BYA)

Husets fotavtryck, inklusive ytterväggar.


Bruttoarea (BTA)

Inklusive ytterväggar, men varje våningsplan. Term används vid exempelvis attefallstillbyggnad. Alltså tillåter attefallstillbyggnaden ett våningsplan à 15kvm inklusive ytterväggar.


Boarea (BOA)

Generellt inte nämnt i detaljplaner, men Boarean är den som används vid köp och försäljning av bostad och den vi normalt pratar om vid storlek på hus. I ett enplanshus är boarean väsentligt mycket mindre än Byggnadsarean. I Boarea räknas inte innerväggar och ytterväggar, utan invändig golvyta med normal takhöjd.


Byggnadshöjd

I gamla detaljplaner kan den här termen gå under andra ord, men det är viktigt att notera att byggnadshöjden mäts från marken till punkten där tak möter vägg.


Det resulterar i att om du har en låg byggnadshöjd godkänd i detaljplan (ex. 3,5m) och vill få till ett loft eller plan 2, så spelar val av grund stor roll för vad som är möjligt.


Vid en pelargrund/krypgrund/källare så hamnar golvnivån som minst ca. 50-60cm ovanför marknivån (eftersom att fasaden går förbi bjälklaget). Vid en betongplatta hamnar golvnivån ca. 25-30cm ovanför marknivån, vilket rent måttmässigt gör det till ett mer effektivt val om du har en tajt byggrätt, låg byggnadshöjd och kanske vill få till ett loft eller litet plan 2 med snedtak.


Glatt ritande och lycka till!



Comentários


bottom of page