För att leva ett mer hållbart liv, tycker jag att det är viktigt av vi som husägare och husplanerare reflekterar över storleken på våra hus och att ta tillvara på uppvärmda kvadratmeter och tomtens kvadratmeter.
Och egentligen är det ju känslan av rymd vi vill uppnå och inte det faktiska antalet kvadratmeter. Genom effektiv planering och förståelse för hur vi som människor reagerar på fysiska byggnadselement, så behöver vi faktiskt inte alls förlora något genom att våga göra rummen lite mindre. För det är faktiskt så att det vi har gemensamt som människor; våra sinnen, liknande storlek och med samma överlevnadsmekanismer i hjärnan, så kommer vi reagera och känna ungefär samma sak i relation till miljön runt omkring oss. Och det här kan vi som fysiska planerare använda som verktyg när vi ritar för att skapa bättre och mer hållbar arkitektur.
Jag har några saker jag brukar tänka på när jag ritar för att skapa en större känsla av rymd, och nu ska jag försöka dela med mig av mitt bästa tips på ett så tydligt sätt som möjligt.
"Rumsbubblan"
När jag gick mitt första år på arkitektutbildningen, fick vi en gästföreläsning av Arne Branzell. Han har ritat "Focus-huset" i Gårda, Göteborg och jobbat med den finske arkitekten Alvar Aalto. Men han har också skrivit en bok om den s.k. "Rumsbubblan", som jag alltid tagit med mig sedan dess. Kanske förstod jag inte helt dess innebörd då - men sedan dess går den att återfinna på alla mina projekts tidiga skisser. Det är enkelt förklarat det upplevda rummet.
Öppningar
Öppningar i väggar och tak är det absolut mest givna sätt att jobba med rumsbubblan, ju större öppning, desto mer spiller bubblan ut från sitt rum. Här följer lite exempel:
Fönster och glaspartier
Ett fönster som går ner till golvet, erbjuder absolut mest möjlighet att förlänga ut rumsbubblan utanför det fysiska rummets gräns. Det förändrar formen på rummet, och hur stort vi upplever det. Extra tydligt blir det om det fortsätter en altan utanför glaspartiet, då läser vi ännu mer in platsen utanför som del av rumsligheten.
Det "vanliga" fönstret (~10-12x13) med en bröstningshöjd (höjd från golv till fönstrets nederkant) på runt 80cm, gör egentligen ingen större skillnad för vår rumsbubbla, utan är att betrakta mer som en naturlig tavla och lampa. Men allt som sedan sträcker sig från detta och upp till glas från golv till tak, är skalan där man kan få rumsbubblan att växa.
Innerdörrar - slagdörr VS skjutdörr
En skjutdörr kommer att vara mer öppen än en slagdörr är, eftersom att dörrbladet aldrig blir i vägen, så det kommer helt enkelt kännas mer naturligt för dig att inte stänga dörren. Och det är ju ytterligare ett sätt att kontrollera rumsbubblan och därmed den upplevda storleken av rumsligheten.
Större och öppna dörrar ge rumsbubblan möjlighet att ta med andra utrymmen, se exempelbilden nedan där de två rummen längs korridoren, tar med sig korridoren in i sin rumsbubbla. Korridoren, som annars enbart används som transport och förvaring, blir då en del av de upplevda rummen bredvid och därmed trippelutnyttjade kvadratmeter, istället för enbart transport till rummen.
På detta sätt blir det enklare att rita flexibla rum som kan nyttjas på flera sätt och som gör att huset i stort känns bredare och större.
Mitt eget hus som exempel
(Huset ovan) Jag har ritat en villa till mig och min sambo, det är en ombyggnad och tillbyggnad av ett hus från 80-talet på tomt som erbjöd vissa förutsättningar. En sådan var att det blev absolut mest praktiskt att bygga ett långt, och smalt hus (21*5m) - vilket också innebär en liten villa. Då är det extra viktigt att jobba med de upplevda rummen snarare än deras faktiska storlek. Ett designverktyg som tillåter färre antal kvadratmeter helt enkelt. Resultatet blir lägre byggkostnad och lägre uppvärmningskostnad till samma arkitektoniska, upplevda, och ekonomiska värde.
Rytm
Så, det sista jag vill påpeka i detta kapitel, är att en stor rumsbubbla så klart inte automatiskt är bättre än en liten. Men däremot kan vi arbeta medvetet med vart huset och du som människa i ditt hus, kommer att uppskatta en stor VS en liten bubbla. T.ex. kan det vara bekvämt att känna att sovrummet är lite mindre, det blir mysigare och tryggare - en plats att retirera till. Medans köket kanske är en öppnare plats där du är piggare och därmed uppskattar en större bubbla. Så att jobba med rytmen och skillnaderna här i mellan är ett bra sätt att också förstärka bägge ändar av denna skala. Att gå från ett mindre rum till ett större, gör ju också att vi upplever det större rummet ännu större.
Heja era nya rumsbubblor på planlösningarna, och Lycka till!
Commentaires